DAÜ Kariyer Haftası’nda Film Yapımının Aşamaları Anlatıldı

Yayınlanma Tarihi: 18 Mayıs 2015, Pazartesi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Uluslararası Kariyer Haftası çerçevesinde film yapımcısı Emre Oskay, DAÜ İletişim Fakültesi Mor Salon'da "Film yapım endüstrisinde işler nasıl yürüyor?" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Türkçe ve İngilizce iki ayrı oturumda gerçekleşen söyleşide, kendisi de DAÜ İletişim Fakültesi Radyo TV ve Sinema Bölümü mezunu olan Oskay, sektördeki deneyimlerini paylaştı.

"Üniversitede birçok kapı açılabiliyor. Bir şeyler yapmak için vaktiniz var. Bu vakti çok iyi değerlendirmek gerekiyor" diyen Oskay, öğrencilere insan ilişkilerinin önemini anlattı. Sektördeki ilk deneyiminin Fransız – Türk ortak yapımı bir belgeselin prodüksiyon amirliğini yapmak olduğunu aktaran Oskay, belgeselin 5 hafta süren çekimlerinin okul zamanına denk geldiğini, hocalarından ve dekandan aldığı özel izinle, kariyeri için büyük önem taşıyan bu işi gerçekleştirebildiğini söyledi. Oskay, bu belgeselin daha sonra Berlin Film Festivali'nde en iyi belgesel ödülünü aldığını kaydetti.

Okulda derslerinin de iyi olduğunu, dört yıllık fakülteyi üç buçuk yılda bitirdiğini ifade eden Oskay, üniversiteyi bitirdikten hemen sonra gittiği askerlikten bir anısını da paylaştı: "Kısa dönem askerlik yapıyorum. Bir gün gazetede, o zamana kadar çalıştığım iki uzun metrajlı filmin, Derviş Zaim'in 'Gölgeler ve Suretler'i ile Tayfun Pirselimoğlu'nun 'Saç' filminin Antalya Film Festivali'ne katıldığı haberini okudum. Komutanım eski sinemacıymış. Onu ikna ettim, Antalya'ya gitmek için özel izin aldım. Komutanım, 'Git ama sana emrediyorum, ödül almadan gelme!' dedi. İki film de ödül aldı."

Konuşmasında öğrencilere öğütler de veren Oskay, "Amatör ruh, iyi niyet ve istekli olmak bazen profesyonelliğin üstüne geçebiliyor. İlişkiler kurmak ve bunları devam ettirmek önemlidir" diye konuştu.

Saç, Balık, Devir, Gölgeler ve Suretler gibi filmlerin uygulayıcı yapımcısı ve ortak yapımcısı görevlerini üstlenen Oskay, halen bir film prodüksiyon şirketinin ortakları arasında bulunuyor.